Hoe handen wassen je huid uitdroogt

Het wassen van je handen is belangrijker dan ooit. Toch hebben al die zepen en desinfectiemiddelen één nadeel: ze drogen je huid uit en dat is niet alleen vervelend, maar kan ook gevaarlijk zijn.

Een aangetaste huid

Vetten spelen een cruciale rol in de gezondheid van de huid. De cellen van het stratum corneum, de buitenste hoornlaag, zijn met elkaar verbonden door vetten die voorkomen dat de huid vocht verliest en die belangrijk zijn voor het behoud van de barrièrefunctie. Daarnaast wordt een gezonde huid beschermd door een dun vettig laagje. Dit voorkomt dat de epidermis uitdroogt en fungeert als extra barrière tegen schadelijke stoffen.

Zeep verwijdert vet, maar maakt hierbij geen uitzondering tussen vuil en de huideigen vetten. Als je je handen vaak wast met zeep, was je ook dat vettige laagje eraf, waardoor je huid uitdroogt en invloeden van buitenaf makkelijker de huid in kunnen dringen. Met andere woorden: je verwijdert niet alleen potentiële ziekmakers, maar ook je natuurlijke bescherming. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten...

Een gezonde huid

Een gezonde huid is dus een van de voorwaarden om gezond te blijven. Om te voorkomen dat de huid uitdroogt en zijn natuurlijke barrièrefunctie verliest, heeft je huid een beetje hulp nodig van een goede handcrème. Huidverzorgingsproducten bevatten vet en/of olie, waardoor de huid zijn vetlaagje weer terugkrijgt en de barrièrefunctie op de lange termijn behouden blijft.